Geschiedenis

Oorspronkelijk opgericht in het Brugse als Vlaamse Studenten ActieGroep (VSAG) in 1978. Twee jaar later wordt de naam veranderd in Nationalistisch Jong Studenten Verbond (NJSV).

 

Op het toppunt, wanneer Filip Dewinter voorzitter is, heeft het NJSV 20 tot 25 afdelingen over heel Vlaanderen: Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Kust, Vlaamse Ardennen, Waasland,… De vereniging telde toen enkele honderden leden. Zoals het dikwijls gaat met scholierenverenigingen, is er plots geen nieuwe generatie meer om de fakkel over te nemen, en sterft NJSV een stille dood. Het NJSV-Waasland heeft het nog het langst volgehouden. Uiteindelijk zijn ze opgegaan in Vrijbuiter die vandaag totaal het noorden kwijt is en aan totaal de averrechtse kant van het politiekelandschap is gestrand.

Omstreeks 1996 wordt NJSV terug opgericht, opnieuw in Brugge en wat later ook in Antwerpen. Ook in Eeklo, Hasselt en Roeselare worden afdelingen met succes opgericht.
Rond 1998 lijkt het er even op alsof NJSV terug in heel het land actief gaat worden, maar zo snel als sommige afdelingen worden opgericht, zo snel verdwijnen ze ook, en als laatste bastion valt ook Brugge toen de oorspronkelijke initiatiefnemers uitzwermen naar hogescholen en universiteiten of er mee ophouden.

In het Antwerpse echter vinden we nog ex-NJSV-ers in het Jong Offensief terug. In 2002 worden de koppen terug bij elkaar gestoken en wordt het NJSV-Antwerpen terug opgericht. Deze heeft nu al enkele vruchtbare schooljaren achter de rug met een redelijke doorstroming naar studentenverenigingen. Vanaf 2005 worden er tal van NJSV-kernen (her)opgericht: NJSV-Brussel, NJSV-Waasland, NJSV-Diest, NJSV-Vlaamse Ardennen,…

 
Momenteel zijn er 3 afdelingen actief: Antwerpen, Brussel en Leuven.
Het jeugdige hart van NJSV klopt weer op volle toeren en de toekomst is verzekerd, want nu reeds staat er een nieuwe strijdvaardige lichting NJSV-ers klaar.

Advertenties

4 Responses to Geschiedenis

 1. Wim schreef:

  Het verhaal is niet helemaal compleet. Einde 1992 reeds verrees het NJSV uit haar as in Antwerpen, en dat niet altijd zonder sukses: af en toe werd zelfs het nieuws gehaald! Zo was er einde ’92 een amnestie-aktie waarmee we in de Gazet van Antwerpen terecht kwamen. Het was een klein artikeltje, een “fait-divers”, maar toch genoeg om met meer vertrouwen verder te gaan.
  Dan was er de “rel” aan de vakschool Rerum Novarum in Merksem. Eén van onze leden verwittigde ons dat hij een pak slaag van een stelletje vreemdelingen uit zijn school ging krijgen, en dus bliezen wij verzamelen. Veel vrijwilligers trok ons appèl niet, maar wij waren vastbesloten onze kameraad te verdedigen; met de vuisten als het moest! Gelukkig beschikten wij ook over een stel goede benen, want met een zestal “dapperen”, evenwel zonder enige ervaring in dit soort situaties, konden we niet veel uitrichten tegen een zestigtal uitzinnige Marokkanen. De eindbalans bevatte dan ook een gebroken neus en wat blauwe plekken, plus enkele grotere artikels in de kranten de volgende dag. De benen waren dus toch niet zo goed, maar we hadden bewezen dat kameraadschap voor ons geen ijdel woord was.
  Enkele maanden later, in oktober 1993, was het weer prijs in de vakschool: een leraar (ex-KP, op dat moment bij Agalev) trok, in het raam van lessen over demokratie, met zijn leerlingen naar een persconferentie van … Agalev. Omdat we als een soort rechtse vakbond de belangen van de Vlaamse scholier wilden verdedigen voerden we aktie.
  Verder was er ook nog een memorabel “kamp” in Malmédy, maar echt hoge toppen scheerde het NJSV in Antwerpen niet meer.
  Ook te vermelden waard is dat er een afdeling in Turnhout werd opgericht, die een betoging tegen drugs hield (1994), en die o.a. ene Bert Eriksson liet komen spreken over “Operatie Brevier”.
  Ik wou dit verhaal toch even kwijt ter aanvulling.

 2. TVDD schreef:

  Inderdaad, er is wat correctie op de geschiedenis nodig.

  In 1994 werd NJSV-Brugge opnieuw opgericht. NJSV-Roeselare, Eeklo en Hasselt volgden. Rond 1999 was de geest uit de fles.

 3. Bert Deckers schreef:

  Wim,

  Niet vergeten te vermelden dat NJSV Antwerpen in de jaren ’93 tot ’98 nog verschillende geslaagde bijeenkomsten hield! Onze spaghetti-fuiven in het Waagstuk waren legendarisch en ook de fuiven in het VNJ-heem op de Linkeroever. Tussen al het feesten door hebben we één keer een interview gehad op radio 2 over een actie waarmee we de VVB steunden en aan het OCMW-gebouw van Antwerpen destijds hebben we eens een aantal affiches aangebracht tegen abortus.
  Maar goed, eind jaren ’90 hebben enkele onverlaten het NJSV veranderd in Jong Offensief… Spijtig maar echter waar gebeurd! Anders had het NJSV in Antwerpen een constante gekend van begin jaren ’90 tot nu.

 4. Natasja B schreef:

  Sinds kort zijn er weer twee afdelingen actief. In Sint-Niklaas als in Aalst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: